Üzleti, telephelyi töltési megoldások
Utolsó módosítás: 0001.01.01


A Mobiliti cégek, vállalkozások számára is megoldást nyújt az e-autóflották optimális működtetéséhez.

Az elektromos autók üzemeltetése kiválóan megvalósítható üzleti környezetben is!

Ezzel nemcsak a cége, vállalkozása CO2-kibocsátását csökkenti, de a munkatársai, üzleti partnerei felé is tanúbizonyságot tesz környezettudatosságáról.

Egy elektromos autó azonban nemcsak környezetbarát és kényelmes, hanem akár gazdaságosabban is üzemeltethető, mint egy belső égésű motorral szerelt jármű.

Hogy ez hogyan valósítható meg?

Úgy, hogy a cég az autói töltését lehetőleg a saját telephelyén telepített töltőberendezéseken oldja meg. Az üzleti célokra megfelelően kiválasztott jármű és az ehhez szükséges, pontosan megtervezett telephelyi töltési lehetőség révén minimalizálható a publikus töltési szolgáltatások igénybevétele. (Olyan, mintha a benzines/dízel autóihoz saját üzemanyagkútja lenne.)


A Mobiliti publikus töltési szolgáltatásaival még a legkisebb akkumulátoros autókkal is átjárható az ország, így ránk akkor is számíthat, ha a telephelyi töltés nem elegendő a kiválasztott úti cél eléréséhez (és a hazaútra). Kérje flottatöltési ajánlatunkat!

 

Megfelelő telephelyi gyorstöltő (AC) berendezéssel kevesebb mint nyolc óra alatt akár több mint 400 km hatótáv megtételéhez szükséges energiával is feltölthető az autó akkumulátora, miközben a jármű töltőhöz csatlakoztatása és leválasztása összesen egy-egy percet igényel csak a napi rutin részeként.

Amennyiben ez nem lenne elég, a Mobiliti által forgalmazott villámtöltőkkel (DC) a töltési idő akár 20-30 perce is lerövidíthető.

A Mobiliti töltőberendezés-független szolgáltató, így biztos lehet benne, hogy a legideálisabb berendezéseket és üzemeltetési környezetet biztosítjuk vállalkozása számára.

A Mobiliti informatikai (BackEnd) és adminisztratív szolgáltatásai révén korlátozhatja a töltésre jogosultak körét. Minden töltésről beazonosítható, hogy ki, mikor, mennyi ideig és mekkora mennyiségben töltött, valamint részletes statisztikákat készíthet ezekből, így teljes kontroll alatt tarthatja a költségeket. Fejlett rendszereinknek köszönhetően a villamosenergia-költségek, pl. a lekötött teljesítmény is optimalizálható.


Forduljon hozzánk! Útmutatásunkkal elkerülheti, hogy indokolatlan vagy hosszú távon nem megfelelő infrastruktúrát létesítsen.

 

További műszaki információ az elektromos töltőkről.


Váltakozó áramú (AC) töltők

A váltakozó áramú, ún. AC-gyorstöltők jellemzően 1, illetve 3 fázisú és fázisonként 16, illetve 32 A áramerősségű kivitelben készülnek, ebből következően 3,6, 7,2, 11 és 22 kW kimeneti teljesítményszinten vannak forgalomban. Az AC-töltők elsődleges feladata a gépkocsik (BEV és PHEV) beépített töltőberendezéseinek és az elektromos hálózatnak az összekapcsolása, ezért az AC-gyorstöltők kiválasztása során elsődlegesen a tölteni kívánt autó jellemzői alapján érdemes töltőberendezést választani.
Ha a töltőt több különböző gyártó járműve is használja, célszerű olyan berendezést választani, amely a lehető legtöbb autó beépített töltőberendezésével együtt tud működni. A régebbi modellek, illetve a PHEV-járművek 1 fázisú töltési lehetőséggel rendelkeznek, míg az újabb modellek esetében egyre többször fordul elő 3 fázisú töltési lehetőség (a 3 fázisú beépített töltővel rendelkező autók lassabban ugyan, de 1 fázisú berendezésről is tudnak tölteni).
A 3 fázisú töltők előnyeit csak olyan helyszíneken lehet kihasználni, ahol rendelkezésre áll az elektromos hálózati oldalon is a 3 fázis. Ha nincs lehetőség a bővítésre, elsősorban az 1 fázisú berendezések használata javasolt.
AC-töltőket jellemzően ún. desztinációs töltőként (tehát úti célállomásokon, ahol legalább néhány órányi időt töltünk) telepítenek magán- és publikus célú felhasználásra egyaránt.
Falra szerelhető kivitelű AC-töltőket jellemzően beltéri felhasználás esetén telepítenek, pl. parkolóházakba. Álló kivitelű társaikkal összevetve – kisebb méretükből következően – nem minden esetben tartalmaznak hitelesített mérőórákat (MID-mérőket), illetve áramvédő kapcsolót (FI relét). Ilyen esetben a védelmet külön kell kiépíteni a töltő áramellátását szolgáló kapcsolószekrényben.
Álló kivitelű AC-töltőket jellemzően kültéri felhasználás esetén telepítenek, pl. közterületi parkolókba. Falra szerelhető kivitelű társaikkal szemben – nagyobb méretükből adódóan – általában tartalmaznak hitelesített mérőórákat (MID-mérőket), illetve áramvédő kapcsolót (FI relét), így a védelmet már nem szükséges külön kiépíteni. Típustól és szolgáltatói területtől függően akár még az áramszolgáltatói mérőóra elhelyezésére is lehetőség van a töltővel integrált külön szekrényben.

 

Egyenáramú (DC) töltők

Az egyenáramú, ún. DC-villámtöltők jellemzően 50 kW kimeneti teljesítményszinten vannak forgalomban, de már léteznek e feletti teljesítményszintű, ún. ultragyors DC-töltők is.
Mivel az akkumulátorok töltéséhez szükséges egyenáram létrehozása magában a DC-töltőbe integrált egyenirányítóval történik, ezért – az AC-töltőkkel ellentétben – egyenáramú DC-töltés esetén a töltő már közvetlenül tölti az autó akkumulátorát, tehát az autó fedélzeti töltője már nem vesz részt a töltésben, így nem is korlátozza a töltési teljesítményt. Tehát DC-töltés esetén a töltési teljesítményt már csak a töltő és az akkumulátor által megengedett töltési teljesítmények közül a kisebbik limitálja. (Mivel ezen töltők némi energiaveszteséggel járó áram-egyenirányítást végeznek, ezért ezen töltők hatásfoka jellemzően 92-93% körüli.)
A töltési folyamat vezérlése az autó BMS-rendszere (Battery Management System) és a töltő közti folyamatos kommunikáció által valósul meg.
Az autók jellemzően az akkumulátoraik kapacitása (kWh) számszerűen 1,5÷2,5-szeresének megfelelő maximális teljesítménnyel (kW) tölthetők 0÷80% töltöttség között. (Jellemzően 80÷100% töltöttség között minden autó BMS-rendszere belassítja a töltési folyamatot, és ún. csepptöltésre vált.)
A DC-villámtöltőket jellemzően kültéri telepítés és publikus célú felhasználás esetén telepítik, főként autópályák mentén, a nagy távolságú elektromos közlekedés biztosítása céljából.