Töltési módok, csatlakozók fajtái
Utolsó módosítás: 0001.01.01

 

Az elektromos autók töltéséhez sajnos egyelőre nincs egyetlen egységes csatlakozó típus, ezért gyártótól, földrajzi régiótól és töltéstípustól függően különböző csatlakozók vannak használatban.

 

Váltakozó-áramú lassú és közepesen gyors töltéshez


Type 1

Kizárólag váltakozó áramú töltést tesz lehetővé Európában 230 V-os feszültségen maximum 32 A áramerősséggel.


    

Type 1 csatlakozó, de SAE-J1772-2009 vagy Yazaki néven is ismert

 

 


 

Type 2

Az német Mennekes cég által az európai piacra kifejlesztett csatlakozótípus, csak váltakozó áramú töltést tesz lehetővé, de akár három fázis is az autó rendelkezésére állhat. Fontos tudni, hogy nem minden Type 2 csatlakozós autó tud 3 fázisú töltést. Főleg az európai gyártók autóin használatos. A csatlakozónak létezik EVSE-re (töltőre) szerelhető aljzat változata is, ez a töltőoszlopokon használatos szabványos csatlakozó Európa szerte. Az ilyen aljzatról a megfelelő Type 2 – Type 1 vagy Type 2 – Type 2 kábel segítségével az összes autó tölthető. A csatlakozó akár 3×63 A (43 kW) teljesítményű töltést is lehetővé tesz.


 

 

Type 2 csatlakozó, de Mennekes néven is ismert

 

 


 

Egyenáramú villámtöltés


CHAdeMO

A japán gyártók által kifejlesztett és preferált csatlakozó típus és kommunikációs platform, ami jelenleg jellemzően 50 kW, a jövőben akár 400 kW teljesítményű töltést is tud biztosítani. A CHAdeMO csatlakozó váltakozó-áramú töltésre nem használható, így az ilyen rendszerű autókon a váltakozó áramú töltést külön Type 1 vagy Type 2 aljzaton lehet megoldani.


 


 

CHAdeMO csatlakozó

 

 


 

CCS (Combined Charging System)

A Type 1 és Type 2 csatlakozók kiegészítéseként, továbbfejlesztéseként megszületett a CCS 1 és CCS 2 aljzattípus, ami a váltakozó-áramú töltés mellett lehetővé teszi a két új érintkezőn keresztül a nagy teljesítményű egyenáramú töltést is egy aljzatban. Így a CHAdeMO-val ellentétben a CCS rendszerrel megoldható, hogy az autón egyetlen csatlakozó aljzaton fogadható legyen mind az egyenáram (DC), mind pedig a váltakozó áram (AC).


 

CCS2 (európai) csatlakozó

 

 


 

Tesla Supercharger

A Tesla a prémium árú autóihoz prémium töltőhálózatot is kínál. Mivel a Superchargerek egyenáramú töltést biztosítanak, azokról más gyártmányú autó átalakítóval sem tölthető. A Tesla Supercharger csatlakozója Európában azonos a Type 2 csatlakozóval, de nem kompatibilis azzal. Míg a többi gyártó autói a Type 2 aljzaton váltakozó áramot (AC) tudnak fogadni, addig a Teslák a váltakozó áram mellett egyenáram fogadására is képesek ugyanezen a csatlakozón.


 

 

 

Tesla Supercharger csatlakozó