Mire van szükség az otthoni töltéshez?
Utolsó módosítás: 0001.01.01

Az elektromos autók egyik óriási előnye, hogy feltöltésükhöz nem kell minden alkalommal töltőállomásokra járni, hiszen a nappal elhasznált energiát akár otthon a kocsibeállón vagy a garázsban is pótolni lehet. Ehhez mindössze az autóhoz kapott aktív töltőkábel (EVSE – Electrik Vehicle Supply Equipment) szükséges. Ez a szerkezet biztosítja, hogy az autóba csak akkor jusson áram, amikor a csatlakozás biztonságosan létrejött, illetve az autó csak olyan teljesítményfelvétellel terhelje a konnektort, amit az még elbír. Az autókhoz járó EVSE-k szinte kivétel nélkül mind 10 A-esek, de előfordul 16 A-es változat is. A 10 A-es kábellel egy óra alatt hozzávetőlegesen 2-2,3 kWh energia juttatható az akkumulátorba, így egy éjszaka alatt 130-150 km-re elegendő energia pótolható az autók gyári „töltőjével”.

Jó tudni!

Az autóhoz járó kábelt a köznyelv töltőnek hívja, pedig technikailag nem töltő, csak egy biztonsági eszköz. Az áramátalakítást végző töltőelektronika az autóba van építve, és ennek teljesítménye határozza meg, hogy egységnyi idő alatt maximum mennyi energia tölthető az akkumulátorba váltakozó-áramú forrásból.

Fontos!

A töltéshez használt konnektort érdemes villanyszerelővel ellenőriztetni, és szükség esetén jó minőségűre cseréltetni. Régi építésű házaknál előfordulhat, hogy a konnektorhoz menő kábelt is nagyobb keresztmetszetűre kell cserélni, hogy melegedés és feszültségesés nélkül bírja a terhelést. A meglazult bekötésű, rossz minőségű vagy elöregedett konnektorok a folyamatos nagy teljesítményfelvételtől felmelegedhetnek, megolvadhatnak és akár tüzet is okozhatnak!

Gyakori kérdés: Használható-e hosszabbító a töltéshez?

Az elektromos autók használati útmutatója ezt többnyire tiltja vagy nem javasolja. A háztartási hosszabbítókat ugyanis nem erre az áramfelvételre méretezik. Rövid ideig előfordulhat, hogy bírják a 10 A-es terhelést, de órákon keresztül biztosan nem. Ugyanúgy tüzet és a megolvadó szigetelésnél áramütést okozhatnak, mint a rossz vagy rosszul bekötött konnektorok. Legalább 16 A-es folyamatos terheléshez tervezett ipari hosszabbítók azonban nyugodtan használhatók. Hosszútávon azonban érdemes az autó közelébe konnektort kiépíteni. Társasházi lakásból vagy kertből közterületre hosszabbítón elektromos áramot vezetni azonban így is tilos!

Fali töltők

Amennyiben az autó nagyobb akkumulátorral rendelkezik, és naponta nagyobb távot tesznek meg vele, mint amihez az energia a gyári EVSE-vel visszatölthető, akkor érdemes fali EVSE-t (fali töltőt) felszereltetni. Ezek többnyire 16 A vagy 32 A teljesítményre vannak méretezve így egy éjszaka alatt másfélszer vagy akár háromszor több energia visszapótlására is képesek, mint az autó konnektorba dugható kábele. A fix kábellel szerelt fali EVSE-k ráadásul sokkal kényelmesebbé is teszik a töltést, hiszen nem kell minden nap elővenni az autó saját kábelét.

A nagyobb teljesítményű fali töltő kisebb napi utazások esetén is segítség lehet, ha a házban rendelkezésre álló elektromos teljesítmény nem elegendő a ház egyéb fogyasztóinak ellátása mellett az autó töltésére is. Ilyenkor a töltést éjszakára időzítve elkerülhető, hogy a házban lévő nagy fogyasztók (villanytűzhely, sütő, vasaló, mosogatógép, stb.) és a töltő együttesen túlterheljék a hálózatot. Mivel egy átlagos családi ház fogyasztása éjjel minimális, ilyenkor nagyobb teljesítménnyel, rövidebb idő alatt is pótolható a következő napi közlekedéshez szükséges energia.

Fontos!

A nagyobb teljesítményű fali töltők beszerzése előtt érdemes villanyszerelővel ellenőriztetni, hogy az otthoni hálózat elbírja-e a nagyobb teljesítményű töltőt. Előfordulhat, hogy az energiaszolgáltatótól teljesítménybővítést kell igényelni, illetve hogy a töltőhöz új, nagyobb keresztmetszetű kábelt kell kihúzni. Minden esetben kérje villanyszerelő vagy villamosmérnök segítségét!

Tipp!

Ha az autó időzített töltését úgy állítja be, hogy a hiányzó energiát ne azonnal, hanem csak a reggeli tervezett indulás időpontjára pótolja, akkor elkerülhető, hogy a háztartási nagy fogyasztókkal együtt az elektromos autó túlterhelje a hálózatot. Hazaérkezéstől lefekvésig általában magas a háztartások energiaigénye, ami minimálisra csökken, amíg mindenki alszik.

Tipp!

Azokban a családi házakban, ahol az elektromos áram három fázison érkezik, előfordulhat, hogy a fázisokra egyenletesen szétosztott fogyasztók mellett egyik fázison sem lehet zavartalanul elektromos autót tölteni. Ilyenkor szükség lehet a fogyasztók elosztásának újragondolására, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor a teljesítménybővítésre.

Gyakori kérdés: Lehet-e elektromos autót éjszakai árammal tölteni?

A kapcsolt üzemű energiaszolgáltatás, amit a hétköznapokban éjszakai áramként emlegetünk, kizárólag fixen bekötött fogyasztók üzemeltetéséhez igényelhető. A rendszer célja ugyanis az, hogy völgyidőszakban, amikor az erőművek több áramot termelnek, mint amennyit a lakosság használ (jellemzően éjszaka), fogyasztók távoli bekapcsolásával a hálózat terhelése megnövelhető. Mivel az elektromos autók töltésénél nem a fixen felszerelt EVSE, hanem az autó a valós fogyasztó, így nem igényelhető rá a kedvezményes tarifa.

Jó tudni!

A három fázisról tölthető autók természetesen tölthetők egy fázisról is, így nem kell három fázisú áramellátást igényelni a szolgáltatótól. Egyes autóknál azonban az egy fázison való töltés annyira rossz hatékonyságú (nagy a veszteség az áramátalakítás során), hogy érdemes három fázisról tölteni.