Töltőhasználati etikett
Utolsó módosítás: 0001.01.01

Ne álljon a töltőhöz, ha nem szeretne tölteni!

Az elektromos autó töltőoszlop melletti helyek nem parkolók. Ne foglalja el azokat, ha nem tervez tölteni, mert ezzel blokkolja olyanoktól a készüléket, akiknek feltétlen szükségük lenne a töltésre a továbbjutáshoz.

Mielőbb álljon át másik parkolóhelyre, ha végzett a töltéssel!

Ha az autó akkumulátora feltöltődött vagy már nem kíván tovább tölteni, akkor mielőbb álljon át másik parkolóhelyre. A töltőhöz bármikor érkezhet olyan autós, akinek mielőbb szüksége van a töltésre, hogy időben eljusson a céljához. Legyen figyelmes, és ne blokkolja előlük a töltőt!

Ne szakítsa meg más autósok töltését!

Soha ne szakítson meg egy más által elindított töltést, illetve ne húzza ki más autójából a kábelt. A csatlakozó kihúzása az autó vagy a töltő sérülését is okozhatja. Ha a töltés lejárt, és lát az autó szélvédőjén telefonszámot, akkor értesítse az autóst, hogy a töltése befejeződött, és Önnek szüksége lenne a töltőre.

Ügyeljen arra, hogy a töltőhöz tartozó másik parkolóba is be lehessen állni!

Figyeljen arra, hogy amikor beáll a töltőhöz, az Ön autója mellett/előtt/mögött annyi hely maradjon, hogy a töltő másik csatlakozójához is be lehessen állni egy autóval.

Zárja le a kábelt, óvja azt a lopásoktól!

Ha AC töltőoszlophoz saját kábellel csatlakozik, és az autója nem rögzíti a kábelt automatikusan (elsősorban Type1 csatlakozós autók esetén), akkor ügyeljen arra, hogy az ne legyen elvihető. Ha a kábelt illetéktelenek kihúzzák az autóból, akkor a töltő reteszelése szintén old, így a kábel elvihetővé válik. A rögzítéshez használjon mini lakatot, vagy más megoldást.

Ellenőrizze a töltés elindulását!

A töltés elindítása után ellenőrizze a töltőn és az autó visszajelzésein is, hogy a töltés valóban elindult-e. Kellemetlen úgy visszaérni az autóhoz, hogy annak az akkuja üres. Soha ne hagyja úgy ott az autót, hogy nem bizonyosodik meg a töltés sikeres elindulásáról. Ha telefonos applikáción keresztül tudja figyelni az autó állapotát, akkor időnként ellenőrizze, hogy rendben megy-e a töltés.

Jelentse az NKM Mobiliti ügyfélszolgálatán, ha a töltő meghibásodott!

Amennyiben a töltőn, valamelyik kábelen, vagy a csatlakozók valamelyikén sérülést lát, vagy a töltő nem úgy működik, ahogy kellene, akkor mielőbb jelentse az NKM Mobiliti ügyfélszolgálatán, hogy az üzemeltető szervizcsapata mielőbb megkezdhesse a hiba elhárítását.

Villámtöltőn csak akkor töltsön, ha az autó is alkalmas a villámtöltésre!

Bár a villámtöltő 43 kW teljesítményű Type 2-es csatlakozója tökéletesen illeszkedik a plugin hibrid autók egy részének a töltőcsatlakozójába, a 3 kW-os teljesítményű fedélzeti töltő nem képes arra, hogy felvegye a 43 kW-os teljesítményt. Az autónak ugyan nem lesz baja, ha ezen a töltőn tölt, de ezzel indokolatlanul foglalja el a töltőt olyan autók elől, amelyek nagy teljesítményű fedélzeti töltője képes ennek a teljesítménynek a felvételére. Azok az autók erről a töltőről fél óra alatt teljesen feltölthetők, másról viszont nem.

Hagyjon telefonszámot a szélvédő mögött

Ugyan nem kell folyamatosan a villámtöltő mellett szobrozni, de ha magára hagyja a villámtöltőn álló autóját, akkor tegye ki a telefonszámát a szélvédőre, hogy az Ön után következő autós műszaki hiba vagy a töltés lejártakor fel tudja venni Önnel a kapcsolatot.

Legyen előzékeny

Ha a töltőre mások is várnak, és az autójának a töltöttsége már elég a következő állomás eléréséhez, akkor könnyítse meg az Ön után következő dolgát azzal, hogy átengedi neki a töltőt.