Teljes az elektromos flotta, lezárult a Zöld Busz Projekt a Mobiliti Volánbusz közreműködésével
Utolsó módosítás: 2023.07.27


Jelentősen bővült a Volánbusz környezetkímélő, elektromos meghajtású flottája az elmúlt másfél évben: a társaság 100 új elektromos autóbuszt állított forgalomba  a Zöld Busz Program keretén belül. A Volánbusz elektromos hajtású buszainak üzemanyag-ellátását az MVM Mobiliti Kft. és a Volánbusz közös vállalata, a Mobiliti Volánbusz Kft. által telepített töltőberendezések biztosítják.

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Busz Programjának segítségével létrejött autóbuszflotta-fejlesztés a Volánbusz, az MVM Csoport, valamint a Mobiliti Volánbusz Kft. együttműködésében valósult meg. Az összesen 17,8 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a fővárosi agglomeráció és hat vármegyeszékhely helyi járműállományának jelentős része megújult, ennek köszönhetően csökkent az érintett térségek levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás.

Az MVM Mobiliti a most lezárult projekt során fontos szerephez jutott: az e-buszokat országszerte kiszolgáló töltőparkok telepítésével nagyban elősegítette, hogy a károsanyag-kibocsátás és általában a fosszilis üzemanyagok felhasználása is csökkenjen a közlekedésben. A Volánbusz elektromos flottája – a dízelüzemű járművek kiváltásával – évente mintegy 5500 tonna szén-dioxidtól mentesíti az érintett települések levegőjét, ami 2000 személygépkocsi éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg.

A közel 100 darab nagy teljesítményű elektromos töltőállomás telepítésén túl a Mobiliti Volánbusz a töltők üzemeltetésével is biztosítja az elektromos autóbuszokat kiszolgáló speciális infrastruktúra működését.

Az MVM Csoport mint társadalmilag felelős, komplex portfólióval rendelkező energetikai vállalat fontos célkitűzése, hogy 2030-ra a közép-európai régió országaiban meghatározó, karbonsemleges megoldásokra építő energia- és infrastruktúraszolgáltatóvá váljon, vezető szerepet betöltve az ügyfelek energetikai igényeinek átfogó kiszolgálásában.

Az MVM Zrt. folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket az állami tulajdonú társaságokkal, az egymásra épülő lehetőségek, szinergiák minél hatékonyabb kihasználása érdekében. Ennek eredménye az MVM Mobiliti Kft. és a VOLÁNBUSZ Zrt. közös vállalata, a Mobiliti VOLÁNBUSZ Kft., melynek keretében megteremthetjük annak lehetőségét, hogy minél többen választhassák a környezetkímélőbb megoldásokat ne csak az egyéni, hanem a közösségi közlekedésben is a VOLÁNBUSZ alternatív hajtású buszainak üzemanyagellátásával.

További info: https://www.volanbusz.hu/hu/volanbusz/sajtokozlemenyek/hir/41150