Az MVM Mobiliti több mint 70 elektromos töltőt telepített a Jedlik Ányos Terv keretében
Utolsó módosítás: 2021.12.08

A 2015-ben elindított Jedlik Ányos Terv az elektromos járművek használatához szükséges alapvető infrastruktúra kialakítását tűzte ki célul. Az MVM Csoport számára a fenntartható jövő megteremtése és az elektromobilitás támogatása kiemelten fontos, ezért a vállalatcsoporthoz tartozó MVM Mobiliti aktívan vett részt a terv sikeres megvalósításában.

Az elektromos autózásban sokszor felmerült a kérdés, hogy ha nincs elég elektromos autó, akkor nem növekszik a töltőhálózat, viszont, ha nincs megfelelő töltő-infrastruktúra, akkor nem fog emelkedni az elektromos autót használók száma. Ez a korábbi probléma egyre inkább megoldódni látszik, hiszen a hazai elektromobilitási stratégia célkitűzése szerint az elektromos járművek számának növelésével, a mögöttük álló töltő-infrastruktúra bővítésével 2030-ra mintegy 450 ezer elektromos jármű és 45 ezer elektromos töltő szolgálhatja a magyar családokat, közintézményeket és vállalkozásokat.

 

 

Az MVM Mobiliti 2018-tól 2021. novemberig összesen 71 töltőt telepített a program keretében, Magyarország 26 városában. Ezek közül 58 töltőt a Mobiliti saját forrásból telepített, 11-et pedig átvett az MVM Csoport egyik tagvállalatától, az MVM Partnertől, kettő pedig egy másik üzemeltetőtől került a Mobiliti hatáskörébe. Ezeken kívül pedig hamarosan további nyolc – a Jedlik Ányos Terv keretén belül létesített – töltő kerül át a Mobiliti kezelésébe. A program során főként 2x22 kW-os AC-töltőberendezéseket telepített a Mobiliti, alkalmazkodva az önkormányzatok igényeihez. Az Önkormányzatok aktív szerepet kaptak a töltő-infrastruktúra kialakításában, a három év alatt összesen 26 önkormányzattal dolgozott szorosan együtt a cég.  Három városban ráadásul nagyobb volt az igény az e-töltőkre, ezért Egerben és Szombathelyen 5-5 db, Győrben pedig 10 töltőt telepített a Mobiliti. A cég az összesen több mint 70 töltőt a telepítéstől számított minimum 5 évig üzemelteti, és ezzel együtt a karbantartásukat is elvégzi.

Az MVM Mobiliti elkötelezett a hazai elektromobilitás terjesztése, illetve népszerűsítése mellett. A Jedlik Ányos Terv keretén belül telepített és a későbbiekben üzemeltetett elektromos töltők révén bővül a hazai e-töltő-infrastruktúra, ami bátoríthatja az e-autó-állomány növekedését, így a hazai járművek éves szén-dioxid-kibocsátása is csökken, ez pedig nélkülözhetetlen az élhetőbb és fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez.   

A Mobiliti Magyarország legnagyobb e-töltő-hálózatát működteti, amelyen – Magyarországon elsőként – az MVM által biztosított, megújuló energiaforrásból származó, zöldáramú töltést is kínál. Az 1500 e-töltési pontból álló és egyre növekvő töltőállomás-hálózat teljes országos lefedettséget biztosít a jelenlegi 40 000 regisztrált Mobiliti-ügyfél és a jövő e-autósai számára. Az MVM Mobiliti számára fontos célkitűzés, hogy a töltőkön nyújtott, egyre bővülő, egységes és megbízható szolgáltatásokon túl megfeleljen a jelen és a jövő elvárásainak, és folyamatosan tökéletesítse az MVM Csoport ügyfeleinek teljeskörű kiszolgálását.