Az MVM Mobiliti a hazai zöldbusz flottát nagykapacitású töltőhálózat építésével támogatja
Utolsó módosítás: 2021.09.01

A Volánbusz és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. összesen 100 db elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be sikeres pályázatokat a Zöld Busz Programban, a járművek hat megyeszékhelyen és a budapesti agglomerációban állnak forgalomba 2022 első negyedévétől. A közlekedési társaság 2021. július 27-én kötött megállapodást az első 40, a főváros vonzáskörzetében közlekedő Mercedes-Benz eCitaro típusú autóbusz beszerzésére. A vállalat a 2021. évi kiemelt rendezvények idején üzemeltetési tapasztalatokat szerez, amelyeket jövő évtől eredményesen kamatoztathat a közösségi közlekedésben. A projekthez kapcsolódó töltőinfrastruktúrát a Mobiliti Volánbusz építi ki és üzemelteti majd az egész országban. 

 

 

Az autóbuszok budapesti átadóján Kóbor György, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója elmondta, a Mobiliti Volánbusz Kft. az elektromos töltőállomások létesítésével és üzemeltetésével járul hozzá ahhoz, hogy az üzembe álló elektromos autóbuszokat kiszolgáló speciális infrastruktúra rendelkezésre álljon. A Mobiliti Volánbusz Kft. hét helyszínen, mintegy 100 töltőberendezést fog telepíteni, a társaság megkezdte a kivitelezést, a most átadott buszok már az új, nagykapacitású, 100 kilowattos (kW) töltőkről veszik fel az energiát.

Az Eucharisztikus konferencia, illetve az Egy a természettel vadászati és természeti világkiállítás idején már elektromos autóbuszok szállítják az utasokat. A Hungexpo területén lévő 20 töltőt a Mobiliti Volánbusz üzemelteti, illetve biztosítja a háttérszolgáltatást, a karbantartást.