Elsőként telepít Tritium villámtöltőket Magyarországon a Mobiliti
Utolsó módosítás: 2018.07.11

A Nemzeti Közművek elektromobilitás infrastrukturális hátterének megteremtésével foglalkozó csoportjaként az NKM Mobiliti rendkívül fontosnak tartja, hogy Magyarország az elektromos autókkal is ugyanúgy kényelmesen átjárható legyen, mint ahogy az ma a hagyományos autókkal lehetséges. Ehhez elengedhetetlen egy kellően sűrű, megbízható és kényelmesen használható, nagy teljesítményű villámtöltőkből álló hálózat kialakítása. Minden ilyen hálózat legfontosabb alap pillére a villámtöltő készülék, ami alapjaiban határozza meg a rendszer használhatóságát. Az NKM Mobiliti a nyugat- és észak-európai töltőhálózatok üzemeltetésében óriási tapasztalatot szerzett finn Fortum Charge & Drive adataira építve választotta ki korábban az ENSTO töltőgyártót az AC töltőoszlopok szállítójának, és ugyanígy a rendkívül pozitív visszajelzések alapján döntött a Tritium Veefil-RT 50 kW DC villámtöltők mellett. Az ausztrál gyártó termékei évek óta elérhetők Európában, de Magyarországon egyelőre egyetlen ilyen töltő sem üzemel. Az NKM Mobiliti tavasszal 12 töltőoszlopra adott megrendelést, melyek telepítését az NKM Mobiliti 2018 végéig szeretné megvalósítani. Mobiliti név alatt a Nemzeti Közművek 2018 végéig országszerte 100 e-töltőt tervez telepíteni a helyi önkormányzatokkal együttműködve.

A Tritium Veefil-RT 50 kW DC villámtöltők különleges folyadékhűtéses technológiájának köszönhetően jóval kisebb alapterületűek, mint más gyártók hasonló töltői, így kevesebb helyet vesznek el a járdákból és a parkolókból. Ennek köszönhetően a Veefil-RT oszlopok olyan helyszíneken is telepíthetők, ahol más töltők csak szűkösen, vagy egyáltalán nem férnének el. A Veefil-RT 50 kW DC tömege mindössze 170 kg, ami töredéke más töltők tömegének. A folyadékhűtéses technológiának köszönhetően a töltők karbantartási igénye is kisebb, mint más megoldások esetén.

A Tritium töltők természetesen támogatják mind a CCS, mind pedig a CHAdeMO szabványú autók töltését, így minden egyenáramú (DC) bemenettel rendelkező autó számára biztosítanak villámgyors töltési lehetőséget. A töltők távoli menedzselését az NKM Mobiliti a Fortum Charge & Drive szoftverén keresztül biztosítja.

Bár Magyarországon jelenleg még kicsi az elektromos autók piaca, a forgalomban lévő 3,8 millió autóból körülbelül csak 6000-et tesz ki a számuk, de ez a szám gyorsan növekszik, 2018 első negyedévében az újonnan eladott autók 5,1%-a elektromos jármű volt. Az elektromos járművek tulajdonosait nagyvonalú támogatásokkal és ösztönzőkkel segíti a magyar Kormány, ideértve az akár 5000 euró értékű támogatást, az autók ingyenes regisztrációját és az olcsóbb vagy ingyenes parkolást.

A Tritium nemrégiben bejelentette egy európai kiszolgálóközpont és összeszerelő üzem indítását Amszterdamban, hogy ezzel támogassa európai ügyfélkörének növekedését. Az új európai központ a villanyautók villámtöltési megoldásaival kapcsolatos szolgáltatásokat, támogatást, értékesítést, képzést és gyártást közelebb hozza az európai ügyfelekhez. Emellett az új holland iroda a műszaki karbantartás és ügyfélszolgálat számára korszerű képző és akkreditációs egységnek ad otthont, ami minden európai autógyártó számára elérhető átfogó és bizalmas vizsgáló létesítményeket is magában foglal.