Stratégiai partnerséget kötött az NKM Mobilitás Kft. és a Fortum
Utolsó módosítás: 2018.01.22

Az Nemzeti Közművek elektromobilitással foglalkozó leányvállalata az NKM Mobilitás Kft. stratégiai partnerséget kötött a finn energetikai társasággal, a Fortummal, annak érdekében, hogy a nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként országos elektromos autó töltőállomás-hálózat épülhessen ki Magyarországon. Az NKM „Mobiliti” néven elinduló e-mobilitás szolgáltatása az első ütemben mintegy 100 elektromos autó töltőállomásból fog állni, aminek az irányítási rendszerét a Fortum Charge & Drive nevű felhő alapú megoldása (SaaS) biztosítja. A megállapodás eredményeként az NKM Mobilitás Kft. nem csak a stabil, megbízható és költséghatékony üzemeltetéshez nélkülözhetetlen szoftveres támogatást kapja meg, de hozzáfér a Fortum évek során felgyülemlett üzemeltetési tapasztalataihoz is.

„A Nemzeti Közművek a hazai elektromobilitás egyik meghatározó szereplőjévé kíván válni, a társaság a publikusan kihelyezett töltőkön kívül meghatározó szerepet kíván betölteni az üzleti és az otthoni töltések piaci szegmensében is, valamint a települések önkormányzataival együttműködésben hamarosan egy az egész országot lefedő hálózat jöhet létre.” – mondta Kóbor György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Fortummal való együttműködés segít felgyorsítani a hosszútávon is megfelelő eszközök kiválasztását illetve bevezetését, és a Mobiliti szolgáltatás külföldön kipróbált és az ottani felhasználók visszajelzései alapján legsikeresebb megoldásokkal indulhasson el. A Fortum által fejlesztett irányítási rendszer biztosítja a töltők távoli menedzsmentjét, az alapvető hibaelhárítást és az ügyfelek távoli támogatását, ami hosszútávon jelentősen csökkenti a rendszer üzemeltetésének költségeit, illetve töredékére csökkenti a meghibásodások feltárásának és megoldásának idejét. A rendszer ezen felül a jövőben lehetővé teszi majd, hogy a Mobiliti ügyfelei saját regisztrációjukkal használhassák majd a külföldi töltőhálózatok egységeit is.