Mi az a CNG?
Utolsó módosítás: 0001.01.01

A CNG (Compressed Natural Gas - sűrített földgáz) jellemző molekulája a metán CH4, amit évtizedek óta megszokott és biztonságos módon használunk ingatlanainkban fűtésre, főzésre és még sok minden másra. A járművek üzemeltetésre, hajtására tehát pont ugyanazt a földgázt használjuk, mint otthonunkban, csak nagyobb nyomáson.A földgáz a levegőnél számottevően könnyebb gáz és csak nagyon alacsony hőmérsékleten, -162°C-on cseppfolyósítható. Az erre a hőmérsékletre mélyhűtött földgázt LNG-nek (Liquid Natural Gas) hívjuk. Az LNG-t egyre elterjedtebben használják a gáz szállításához, illetve újabban nagy járművek – teherautók, vonatok, hajók, repülők – üzemanyag ellátásához is.Akik nem használják a CNG-t, azok általában össze is tévesztik más típusú autógázokkal.

 

Az autógáz valójában egy gyűjtőfogalom, amit Magyarországon legtöbbször az LPG-re, vagyis a cseppfolyósított propán-bután üzemanyagra használják. Az LPG jellemzően C3H8 és C4H10 molekulákból álló gázkeverék, környezeti hőmérséklet mellett kis nyomáson cseppfolyósítható, így szállítják a töltőállomásokra és az autók tartályában is folyadék halmazállapotban marad.

Az LPG tömegére vetítve jelentősen kisebb energiatartalommal rendelkezik, mint a CNG, de fontos különbség az is, hogy az LPG gázhalmazállapotban is nehezebb a levegőnél.Autógáz kategóriába tartozik még a nagy tisztaságú hidrogén molekula (H2) is, melyet a földgáznál is jobban össze kell sűríteni ahhoz, hogy alkalmassá váljon járműhajtásra, amelyre jelenleg is folynak kísérletek.