CNG a zöld üzemanyag
Utolsó módosítás: 0001.01.01

A tiszta földgáznak köszönhetően a belsőégésű motorral szerelt járművek emisszió bajnokai a CNG-sek. Azt jól mutatják a 100 gramm, de akár 80 gramm alatti CO2 kibocsátási értékek, hogy a fenntarthatósági mutatók terén a CNG járművek sokkal előrébb tartanak versenytársaiknál. A metán molekulával 20-25 százalékkal alacsonyabb az autók kipufogóján át távozó üvegházhatású gáz mennyisége, mint a benzin, vagy a gázolaj esetében. Ha pedig megújuló eredetű gázt töltünk az autóba, akkor a légkörbe juttatott „új szén” mennyisége jelentősen csökken, akár nulla közelébe juttatva a környezetterhelést.

A kipufogóból távozó káros gázok megfigyelt és szabályozott molekuláinak (CO, NOx, PM) mindegyikénél jelentős a gázos járművek előnye, beleértve az utólagosan átalakított autókat is. A gázmotorok 80-90 százalékkal kevesebb – a többek között a szmog fejlődésért felelős – NOx molekulákat termelnek a dízel motoroknál.

 

 

Magyarország lakossága számára a gázüzemű járművekben rejlő talán legfontosabb előny a kormolás mentes kipufogógáz. A WHO által is bizonyítottan súlyosan rákkeltőnek ítélt, szív és érrendszeri megbetegedések és idő előtti elhalálozások okozója az a 2,5 mikronnál kisebb átmérőjű részecske, amely annyira kicsi, hogy az emberi légzőszerven keresztül az érrendszerbe is el tud jutni. A dízelmotorok mellett ma már a közvetlen befecskendezésű benzinmotorok is PM2,5 részecskéket juttatnak nagy számban a levegőbe. Ezzel szemben a gáznak nincsen olyan alkotó eleme, amelyből a karcinogén szilárd részecskék képződnének.

A CNG járművek a legkülönfélébb metántartalmú, biogáznak nevezett energiahordozót is képesek gond nélkül, némi tisztítás után felhasználni. Így például az erjedő szerves városi, vagy ipari hulladék, többek között az élelmiszeripari, mezőgazdasági hulladék, de más zöld hulladék is válhat kiváló üzemanyaggá.

A gázüzemű járművek tehát a nagy városi és sűrűn lakott területek, valamint a nagy forgalmú útvonalak mentén élők számára az elsődleges eszköz egészségük megóvása érdekében. Mindezért kiemelkedően fontos előre lépés, hogy 2014-ben Budapest Főváros által fenntartott szolgáltatók CNG hajtású autóbuszokat, hulladékgyűjtő járműveket állítottak forgalomba. A levegő szennyezés mérséklése érdekében figyelemre méltó fejlődés az is, hogy a CNG üzemű taxik száma gyorsan bővül Budapesten. 
A Nemzeti Közművek földgázszolgáltatójának környezettudatosságát az által is bizonyítja, hogy jármű parkjából immáron közel 40 személy és áruszállító CNG hajtással rendelkezik és elkötelezett az újabb CNG hajtású járművek beszerzése terén.